Dropperegler

Jeg har vært med på et scenario på en juniorturnering nå nylig, og har da et spørsmål til deg. Senarioet er slikt : En spiller ligger i et sidevannshinder og bestemmer seg for å droppe ut av hinderet 26-1c. 
Dropperegler
 Spilleren plaserer en pegg i hinderet hvor ballen ligger, og markerer med pegg 2 køllelengder ut av hinderet fra hinderets grense der hvor ballen gikk inn. Deretter stiller spilleren seg opp å dropper, ballen treffer innenfor det markerte område men spretter utenfor det markerte område ikke nærmere hullet. Spilleren tar derfor opp ballen og dropper på nytt fordi spilleren vil (i spillererns øyne) ikke begå en feil ved å spille fra feil sted. Han stiller seg opp og dropper på nytt innenfor det markerte område, det samme skjer igjen, så derfor plukker han ballen opp, plasserer ballen der ballen traff grunnen ved siste dropp. Deretter gjør han seg klar til å spille vidre.

Før spilleren slår videre, kommer en dommer til stedet, dommeren gir spilleren 1 straffeslag grunnet at spilleren har droppet feil. Dommeren begrunner straffeslaget med at spilleren har gjort en feil allerede fra 1 gang han plukker opp ballen. Han begrunner vidre med at ballen skal droppes innenfor det markerte område på 2 køllelengder, men at ballen kan falle til ro innenfor yttligere 2 køllelengder ikke nærmere hullet. Så spilleren må da legge ballen utenfor det markerte område på 2 køllelengder, å da spille vidre.

Så spørsmålet mitt til deg er følgende: Kan man droppe innenfor 2 køllelengder og la ballen falle til ro innenfor yttligere 2 køllelengder ikke nærmere hullet?

Også lurer jeg på om dette er riktig fremgangsmåte fra en dommer? Er det ikke meningen at dommeren er der for å veilede, i stedet for å straffe en spiller som gjør så godt han kan etter hva han har lært?
Dette ble gjort på Titleist Region tour. 

Svar:
La meg gi en konklusjon om dommeen først.  Han - slik du beskriver det - gjorde helt rett.  Når du sier at domemren skal veilede, er det riktig, men han rakk kanskje ikke bort til situasjonen tidlig nok.

Så til det faktiske:
Spilleren dropper ballen korrekt.  Og når en ball droppes kan den alltid trille inntil to køllelengdder fra dere den treffer banen, men ikke nærmere hullet og ikke inn i hinderet igjen.  Slik du beskriver det "oppførte denne ballen seg" riktig i så henseende at den ikke trillet mer enn to køllelengder.  Dermed var ballen i spill.  Når spilleren så løfter ballen for å ta en ny dropp, har han pådratt seg ett straffeslag.  Dommeren stoppet ham fra å spille fra feil sted, for i så fall ville det ene straffeslaget blitt to straffeslag, se regel 18-2.
Dommeren fikk spilleren til å legge sin ball i spill tilbake der den var kommet til ro under den første droppen - eller så nære som mulig - og da har dommeren faktisk hjulpet spilleren.

WiPlog

Hva mener du? Kom gjerne med en kommentar.

Spør om regler

Spør om regler

Spør om regler

Har du noen spørsmål om regler?
Svaret kommer direkte til deg hvis du oppgir mailadresse.

.

Siste fra Spørsmål og Svar

Uspillbar ball uten å ha funnet den...

Uspillbar ball uten å ha funnet den...

 Må man finne ballen for å melde den uspillbar?Les mer »
.
Er en tørr grøft vannhinder?

Er en tørr grøft vannhinder?

Dersom en grøft på banen, som kun enkelte ganger fører vann, men som ikke er merket med røde staker, er den da...Les mer »
.
En ball blir merket på greenen...

En ball blir merket på greenen...

En ball på green blir merket, merket blir flyttet da det ligger i en puttelinje.   Les mer »
.
Råd?

Råd?

Spilte sammen med 2 andre en uhøytidelig konkurranse /seslkapsrunde. Den ene ligger utenfor greenen - med stor...Les mer »
.

En 54-handicapper og poengberegning...

Jeg ble presentert følgende forleden.  Vennligst forklar! "Det jeg kan fortelle om, er at en 54-handicapper...Les mer »
.
Ball triller over green og i hinder...

Ball triller over green og i hinder...

 Hvordan forholder men seg når man slår en ball fra fairway og inn på green? Les mer »
.
Identifisering av ball, regel 12-1

Identifisering av ball, regel 12-1

 Nedenfor har jeg gjengitt en artikkel yhe Open 2014.  Den handler om hvordan en spiller benytter regel 12-1...Les mer »
.

Interessante linker

Royal &Ancient golf club
Golfreglene på norsk
Romerike Synskirurgi
.